Vecka 14



Tiden springer iväg och jag hinner knappt uppdatera här. Iaf är jag i vecka 13+6 nu, alltså i vecka 14. 


image



Fostret har fått lite mer fostervatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat. Nu är fostret sju till åtta centimeter långt och väger ungefär 23 gram(60gram?) – som en halv banan. Fostrets skelett har hittills varit mjukt, men håller på att bli hårt. Om man skulle röntgas nu skulle fostrets skelett också synas.

Hjärtat har slagit i många veckor. Under den tid som barnet ligger i magen har det en särskilt anpassad blodcirkulation. Moderkakan förser nu fostret med det mesta av de näringsämnen och syre som fostret behöver genom navelsträngen. Moderkakan är också utvecklad och redo att ta över hormonproduktionen från dina äggstockar. Moderkakan kommer att producera progestoron och estirol, två hormoner som är nödvändiga för graviditeten. Vid den här tidpunkten i graviditeten har du ett konstant flöde av graviditetshormoner i kroppen och illamående och andra tidiga symptom kommer sannolikt att börja avta.

De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet.

För din del har det kanske börjat lätta nu. De flesta kvinnor upplever att graviditetssymptom som att behöva kissa ofta, utmattning och illamående minskar under andra trimestern. Din mage är så pass stor att man ser att du är gravid, men har ännu inte blivit så stor att den är i vägen. Brösten har redan börjat producera råmjölk (eller kolostrum), även om det är flera månader kvar till födelsen ännu.








Kommentarer
Postat av: Anonym

bild på din mage då?vore kul o se:)

2010-11-11 @ 19:56:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0