Stressss



Just nu är det väääldigt mkt i skolan, trodde det skulle lugna ner sig efter tentan som jag hade i fredags men icke. Jag har två muntliga prov på tisdag, fyfan va hemskt hur ska det gå(?!) Dom handlar om psykiska sjukdomar och smärta. Hoppas lärarna är snälla om man inte kan svara på nått.. Då ska vi sitta i våra grupper och behöva svara inför allihopa. Kul om man får värsta kukfrågan och inte kan svara.. Nu har jag ångest :( Tur att våran grupp är bäst och ingen behöver skämmas, vi har bra sammanhållning.

Nästa vecka är det en helvetesvecka, det blir det heldagar med plugg och skola hela veckan, fyfan jag måste få vila... Har även andra skolarbeten som ska göras (grupparbeten), samt en hemtenta om några veckor. Ååh fan jag börjar bli skoltrött, det sliter på mig som fan... Vet inte om jag pallar, men ska försöka iaf..


.:Nypan:.




Magbilder vecka 34



Tog två bilder av magen igår som jag kan dela med mig av.. Va då i vecka 33+2.













 

Vecka 34



Då har man rullat in i vecka 34 då, är i 33+3 idag.


image



BEBISEN
Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet. Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens postition – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen. När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu – delvis för att förlossningen ska bli lättare. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken och detta möjliggörs av att huvudet kan tryckas ihop lite under förlossningen. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig.



DU
Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.



Magen börjar bli stor nu, det är drygt att sitta upp så mkt som jag gör(i skolan och så). Det är jobbigt att sitta och äta också, jag brukar mest halvligga i soffan och käka. Mitt blodvärde har blivit bättre, kollade det igår och det va 135 tror jag = bra. Mitt socker låg på 5 vilket också är bra. Bebis hjärtslag va lägre än de andra gångerna, nu låg dom på 125-130 slag/minut. Mitt symfysmått är nu 32-33 cm. Huvudet ligger fortfarande neråt, precis som förra gången jag va hos bm. Jag kan själv känna det om jag trycker/känner nere i magen, precis ovanför symfysen :P Känner hur bebisen hickar typ varje dag, en rolig känsla :) För övrigt mår jag bara bra. Kanske lite halsbränna till och från ibland bara...







Skötbord



Har ju varit på jakt efter ett skötbord att sätta på väggen ovanför toaletten. Dom som ligger ute på blocket är bland annat från ikea, men dom är så ful så det vill jag inte ha. Ja jag kanske är något av en perfektionist och lite kräsen av mig.. Sen finns det brio väggskötbord i vit plåt, och troll väggskötbord i trä. Trä är ju mycket finare än plåt, och idag hittade jag ett i fint skick på blocket som jag fastna för, det var ett av märket Troll. Jimmy ska ner till stockholm på torsdag med R & T och hämta en soffa, så då tyckte jag att dom kunde hämta dethär på en gång. Jimmy ringde på det och det fanns kvar så på torsdag ska dom hämta det samtidigt som dom hämtar soffan, två flugor i en smäll, perfekt :P

1000kr kostar det och det va i jättefint skick och inte så mkt använt. 2000kr kostade det nytt. Vet inte om jag tycket det är dyrt eller ett bra pris för ett begagnat.. Dom i plåt kostar typ lika mycket begagnat så då tycker jag dethär köpet blev bra för trä är ju som sagt snyggare.. Aja hoppas dom inte säljer det till nån annan nudå, då blir jag lack! Och hoppas det kommer passa i badrummet, dom andra möblerna där inne är ju i grått. Aja det blir nog bra, får pimpa om lite med prylar i matchande färger så kommer de nog bli snyggt ;P  



Vägghängt skötbord Troll



Vägghängt skötbord Troll
Sen ska det inhandlas en skötbädd till denhär, den får bli rosa eller
blå beroende på kön på lillpysen! ;)







Barnvagnen



Igår kom äntligen tygerna till barnvagnen som jag gått och väntat på i 3 veckor. Va skitnojjig när jag skulle öppna kartongen, morsan fick göra det. Jag va inställd på att det skulle va fel färg, igen, eller att dom skulle ha missat att skicka med något så vagnen inte skulle bli komplett i färgerna.. Iaf så va det rätt färg, wihoo. Den är typ pärlemo-vit :) Alla grejjer till vagnen var med, det enda som fattades va nytt tyg till bilbarnstolen men det va väl skit samma egentligen. Huvudsaken att vagnen är komplett. Har inte fått nå medelande om att skicka tillbaka dom andra tygerna, förhoppningsvis får vi behålla dom. Det är ju perfekt, då kan man byta till de när det blir skitigare ute, typ i höst.

Jag är så nöjd med vagnen, hoppas att den håller nu bara men det ska den väl göra. Den är så fin :) Längtar tills bebisen ligger där i, då ska jag ut och promenera och förbränna fett! Jag ska bli en fit mum!!

.:Nypan:.



Här är snyggisen :) Glömde dock att hänga
på skötväskan på handtaget :P Lite kass bild kanske,
den är ljusare irl




 

Storstädat




Så då har man storstädat nu också då, och vikt tvätt & diskat. Dags att börja med maten tills jimmy kommer hem, ikväll blir de våfflor med grädde, vaniljglass och drottningssylt ;P


Imorron är det skola heela dagen. Sitta i dendär j*vla salen med telebild, kameror, microfoner och cp-bänkarna, blööh.


.:Nypan:.



Jimmy och Wilma. Vi va ute på en promenad härom veckan och gjorde
ett stopp på morsans jobb. Jimmy och wilma lekte sök inne
på laget. Här har wilma hittat honom när han gömde sig i
en låda, hah.
<3





Bebisgrejjer



Ja det har ju varit dåligt med uppdatering på sistonde. Det har mest varit plugg, men jag och jimmy har varit till gävle några gånger på barnens hus, babyproffsen, ikea och apoteket och köpt bebisgrejjer. Sen har vi hämtat ut en gratis babybox och blöjhink på barnens hus, och en baby to be-box på apoteket. Jag älskar gratis grejjer ;)

Så vad har vi köpt då.. Sängmobil, täcke, kudde, bäddmadrass, lakan, kläder mm.. På apoteket blev det babyschampo, badolja, babytvål, salva, tops, tvättservetter och lite mer bra-och-ha-grejjer..

Idag följde jag med mamma & pappa till valbo för att käka på ikea. Där inhlandades även en lekmatta som de va under halva priset på, en till kudde till bebisen, ett till madrasskydd mm.. Vi åkte också in på jysk för att köpa en skumgummimadrass att ha i vagnen och vaggan. Såg ett gulligt nalle puh-bäddset till spjälsängen som också inhlandades. Typiskt morsan att hon betala för typ alla bebisgrejjer, hon brände massa pengar och det enda hon fick med sig själv hem var en papperskorg, hah stackarn. Det enda jag betala va lekmattan tror jag.. Jag sa att hon får låna bebisen ibland sen som tack och det verka hon nöjd med, hehe.


Nalle Puh bäddset. Det är vändbart, små figurer på andra sidan



Lekmattan från ikea, den är stor och jättemjuk. Va nersatt från 279kr till 129kr så de va typ ett måste att köpa den.. Kan ju va bra att ha, kan ju ta med den ut och använda som filt kanske.. :P



Lite gratisgrejjer och grejjer som vi köpt



Lite allt möjligt



Sängmobil mumin. Ville egentligen köpa en annan men det va sån dålig låt
på den så det fick bli denhär ist med en mycket bättre melodi :)





Nu har vi typ allt inhandlat. Är på jakt efter ett väggskötbord att sätta ovanför toaletten i badrummet bara.. Sen får vi köpa resten när bebisen är ute och vi vet kön. Vi vill ha nått i tjej/killfärg också, nu är ju allt i neutrala färger. Självklart ska jag ha rosa till tjej och blått till kille, säg va ni vill men så blir det i denhär familjen iaf! Sen om de blir en tjej och hon vill slåss och leka krig får hon göra det, och blir det en kille och han vill leka med barbie och gå med dockvagn så får han göra det (fast inte för jimmy hah). Det som ska inhandlas sen med färg efter kön bli snuttefilt, skötbordsbädd, handduk, gosedjur, babysitter och sånt.. Har sett en hel del grejjer som jag vill ha, oo det är så fint :P Så det blir att åka raka vägen till affären när bebis är ute och köpa massa sånt, jag lääängtar...






Tenta



Idag va den fruktade tentan, usch vad jag har nojjat inför den. Den gick iaf bra, jag är rätt säker på att jag klarade den. 

Tentan va på:
Cerebrovaskulära sjukdomar (hjärnan - hjärnblödning, hjärninfarkt, tia-atack mm...)
Cancer (lung,colon-rektal, bröst & prostata)
Endokrina sjukdomar (diabetes typ 1 o 2, och hypertyreos och hypotyreos)
Lungor (kol och astma)
Hjärt- och kärlsjukdomar (stabil och instabil angina pectoris, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, djup ventrombos mm..)



Känns såååå skönt att den är över.. Det som kommer härnäst i skolan verkar asdrygt, usch. Massa muntliga eximinationer och skit, fyfan blöööh!

.:Nypan:.









Vecka 33



Är i vecka 33 nu, 32+4 för att vara exakt...



image



BEBISEN
Nu väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

Om bebisen är en pojke, brukar testiklarna nu vandra ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen


DU
Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.







Tentaplugg



Ja jag har inte så mkt att skriva, är för trött. Har suttit i två dagar på stan med lotta och tentapluggat, vi ska ses imorron oxå. På fredag är det tenta, gode gud låt mig klara den jag vill verkligen få den släpandes efter mig.

Idag skulle jag och jimmy på föräldrautbildning på mvc. Stressade dit och när vi kom in sa dom i receptionen att dom ringt och talat in ett medelande på min mobil imorse. Näe jag har inte fått nå röstmedelande sa jag. Ringde och kollade och nix inga nya medelanden. Då hade dom haft flera som kommit dit idag fast dom ringt dom oxå, alltså har dom nå fel på telefon. Sååå dryygt.. Nu får vi vänta en vecka till..

Igår köpte jimmy en bil oxå, en silvrig liten bmw 318i. Nej det va ingen kombi, de får vi köpa sen i sommar. Jimmy får ju tillbaka 17400kr på skatten, shit alltså! Ska spara dom och försöka köpa nån fin bil kanske.. Själv får jag tillbaka 1001 kr :P Första gången jag slipper betala tillbaka, såå skönt! Aja tillbaka till bmw´n. Killen skulle sälja den för 5000kr, men jimmy prutade ner den till 2000 spänn. Dock startade den inte, därav det låga priset. Men jimmy köpte den endå, och idag har han hållt på med den så nu går den :) Han är duktig min karl. Spritt nya vinterdäck satt det på också, dom hade han köpt för 3600kr stackarn precis innan bilen slutade funka så dom har inte rullat många mil.

Nej här har jag inte tid att sitta! Ciaoo
.:Nypan:.









Wilma



Har nyss varit till farmor och farfar, myst lite med wilma :) Ska snart lägga mig i sängen, kolla på tv och försöka plugga lite till tentan. Kan ju läsa nån rad iaf, alltid något.

.:Nypan:.



Sm-Guld



Ja då va det söndag då. I veckan har jag varit i skola och suttit på stan och pluggat med lotta. Tenta på fredag, fyfaan.. I veckan ska jag och lottis träffas och försöka få in skiten i skallen, det är ju huuur mkt som helst.

Igår kom R hit och han och Jimmy drack lite öl, sen drog dom upp på stan. Jag va hemma med Pixie(en hund) som han tog med sig och Vilda. Vilda va lite smårädd för henne men de gick endå bra. Hon har ju sitt höga klösträd som går ända upp till taket att ligga i. Efter ett tag smög hon sig på Pixie för att utforska den stora hunden :P Det är bra om hon vänjer sig med hundar, stackarn får bara träffa stora rottisblandningar :P

Pixie blev iaf kvar här tills idag, så jag och jimmy tog en prommis med henne till BJ idag för att lämna tillbaka henne. De va riktigt skönt ute, en härlig promenad.

Nu står potatisgratängen i ugnen, fläskfilé + bea blir det till de. Ah de ska bli så gott :P

Och jag ska oxå säga GRATTIS SAIK till sm-guldet som ni nyss tog hem, häärligt! Bandy, ja jag älskar bandy. Har en hel del roliga minnen från när man har varit på matcherna genom åren, och för att inte tala om world cup i ljusdal haha :P

.:Nypan:.








Vecka 32


Hej och hå, då va man i vecka 32...



image



BEBISEN
Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

På grund av trängseln därinne, har du kanske märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt. Men så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds – ungefär 900 gram.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern.



DU
Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.


Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.




Jag mår kanon, bli lätt anfådd och varm.. Jävligt ont i ryggen har jag också till och från, dock inte i svanken utan mellan skulderbladen. Bebisen ligger snett i magen och trycker upp under revbenen på höger sida, därför blir hela jag sne och jag får ont i ryggen. Jag har inte riktigt vant mig med att ha en mage som står ut, jag går in i saker hela tiden med magen. Dörrhandtag, byråer, människor, hyllor... Magen är ju längre ut än ansiktet, och när man stressar fram tänker man inte på att magen står ut en bit, haha. Bebisen bökar på, ibland hela dagarna. I tisdags va vi hos barnmorskan, då sa hon att bebisen har vänt sig med huvudet neråt, fast den kan ju säkert fortfarande vända sig några gånger till om den vill innan förlossningen. Hjärtslagen låg på ca 155, de började på 140 sen steg dom. Dom blir ju oftast arg av grejjen man sätter på magen så då stiger pulsen på dom små rackarna :P




Bibblan




Ska om ett tag dra upp på stan till Lotta, vi tänkte göra övningstentan tillsammans.. Alla verkar plugga som fan men jag orkar inte bry mig =/ Tentan är om en vecka, jag kanske borde ta mig i kragen och plugga så jag klarar skiten..

.:Nypan:.




Vecka 31



Uppdaterar förra veckan, då va jag i vecka 31...


BEBISEN
Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.



DU
Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.



Vecka 31 (30+6)





Fullt upp


Här va de dött, som vanligt :P Har fullt upp så jag hinner knappt att andas. Idag va det skola 8-30-16:30, först metodövning - blodtransfusion och blododling, de va skoj. Sen va det seminarie i onkologi. Anmält mig till tentan har jag gjort idag oxå, hur faan ska det gå? =/ Usch det är så stört mycket att få in så jag får panik!

Imorron är jag ledig, ska till barnmorskan kl 11. Få se va hon ska göra, mäta magen och lyssna på bebis antar jag :)

Idag har det varit full fart i magen heeela dagen och kvällen, inte många lugna stunder. Hicka hade den lilla stackarn nu ikväll också, jimmy kände det oxå :P Har känt den hicka några gånger nu. Det är en speciell känsla, inga sparkar utan med en regelbunden tickande känsla. Stackars liten :P

.:Nypan:.




 

Sängkläder till spjälsängen






Här är bäddseten jag har köpt till spjälsängen :)

Klicka för att stänga fönstret
Ett vitt med sälar





Klicka för att stänga fönstret
Ett vitt med zoodjur. Köpte även ett spjälskydd i detta mönster







Wilma



Idag va jag till farmor o farfar en sväng, fikade lite sen hängde jag med dom ut. Först va vi på ica och handlade, sen åkte vi till högbo och gick där en sväng. Va skönt väder, och de va skönt att röra lite på sig.

Hämtat ett paket på konsum har jag också gjort, ett spjälskydd och sängkläder till spjälsängen :) Just nu håller jag på o tvättar, bland annat nyinköpta bebiskläder och sängkläderna till spjälsängen -mys-

.:Nypan:.



Bus-Wilma idag i högbo







Så trött




Idag hade jag studiebesök på strålningsmottagningen(cancerbehandling) på gävle sjukhus. Va rätt intressant.. Tog två timmar, sen åkte jag hem. Kl 14 hade jag möte på kriminalvården, de gick bra som vanligt. Jag är ju övervakare för er som missat det, hah.

Aja jag är dötrött, och förkyld :( Väntar på att jimmy ska sluta jobba, då blir det mys för vi har typ setts 1 timme sammanlagt på två dagar, inte skitkul direkt.

.:Nypan:.






Semlor




Ska bara berätta att jag bakade semlor igår kväll efter jag kom hem från skolan, det va ju fettisdagen. Första gången jag gjorde det, och jag hade ingen aning om hur de skulle bli. Men det blev skitgott, riktigt lyckat :P Fast efter jag tryckt i mig en så va jag så spymätt så jag ville inte ens se en semla igen, jag gick över till morsan och gav farsan en. Fick bra respons iaf, godaste hembakta semla han har ätit, sweet :P Jag gjorde en liten sats så det blev bara 5 st, har nyss tryckt en idag med så nu är det två kvar.. Åh jag som inte ska äta sånt, jag väger FÖR mkt!


.:Nypan:.



Ful dom blev på bild :P





Skoltrött




Har varit i skolan heela dagen idag, från kl 8:30 - 17.00. Har haft två föreläsningar på hela dagen, FETT DRYGT! Sitta på en liten jävla träbit man fäller ner, efter lunchen höll jag på att dö. Ville krypa ur skinnet, det va så jobbigt i hela kroppen. Igår hade vi en lika lång dag med föreläsningar i samma sal, usch! Nu är det äntligen slut på dessa j*vla föreläsningar. Nu är det två seminarier och en metodövning kvar, sen är det tentaplugg som gäller för om typ två veckor är det en apstor tenta =/ Vet inte hur jag ska få in allt i skallen, det känns hela jävla omöjligt. Ni skulle se allt som ska in.. :(

Oj negavit inlägg de blev, aja jag är slut i kropp och själ (och hungrig!).

.:Nypan:.




 

Förvärkar och magbilder vecka 30



Inatt va det jobbigt, magen va dryg som tusan. Jag hade regelbundna sammandragningar hela tiden, dom gjorde ont. Det har dom inte gjort förut.. Det höll på hela natten, jag vaknade hela tiden av att magen va hård som fan och de gjorde ont och strålade neråt. Kunde knappt vända mig i sängen för magen värkte. Vet inte hur många gånger jag vaknade och låg vaken ett tag innan jag lyckades somna om..

Idag läste jag om förvärkar. Det kanske va förvärkar jag hade inatt?? Jag blev lite orolig där ett tag eftersom dom va så regelbundna, jag vill inte att bebisen ska komma än! Eftersom dethär är första barnet vet jag ju inte vad som är normalt eller inte.. Jobbigt va det iaf. Hoppas natten blir lugnare iaf..

Lillskrutt har levt om hela dagen idag :P Hela tiden på höger sida så är det nått hårt som står ut, kanske en fot? Trycker jag där försvinner det in, för att sedan plötsligt komma tillbaka och sparka mig på fingrarna. Det är så mysigt att va gravid nu för jag känner bebisen hela tiden :D

.:Nypan:.




Magbilder vecka 30 (29+4)







Ockelbo marknad



Igår frågade jimmy om vi skulle åka på marknad i ockelbo, och det ville jag så vi drog dit på kvällen. Vi köpte bebisstrumor, strumpor åt mig, älg- björn- och vildsvinskorv samt en jävla massa fika bröd. 6 semlor, 10 doppade munkar i olika smaker och med olika strössel på och så + 2 vanliga munkar, samt en stor bullgrejj. Och nej vi tryckte inte i oss allt själv, vi åkte till farmor & farfar och fikade, sen tog han med sig massa munkar till jobbet så jag inte skulle falla för frestelsen idag och äta upp dom för då skulle jag få en jävla ångest ;)

Nu ska jag göra mej klar, ska till ockelbo idag igen, ska göra morsan sällskap. Vart fan tog solen vägen? =/

.:Nypan:.






Vecka 30



Nu är jag i vecka 30, shit. 29+4 för att vara exakt..



image




BEBISEN
Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.



DU
Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.



Mage växer och blir större och större, livmodern trycker på revebenen när jag sitter så det är ju inte jätteskönt. Idag fick jag en rejäl spark på revbenen när jag satt i skolan, det gjorde ont som fan. Läcker bröstmjölk? Ja jag har ju mjölkat ner jimmy några gånger när vi sovit, hahaha. Bebisen sparkar och har sig där inne, brukar känna en fot eller vad det är när jag ligger på sidan. Jimmy har också kännt det. Det är en hård knöl som försvinner, sen brukar den komma igen och trycka till. Hehe riktigt coolt :P







Vecka 29



Uppdaterade inget förra veckan så jag gör det nu ist.. 

BEBISEN
Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre. Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen.

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.



DU
Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.

Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.



 










Magbilder vecka 29






Barnvagnen har kommit




Ja här är det dött, har inte tid att uppdatera.. Full fart i skolan, har varit där ons, tors & fre denhär veckan.

Barnvagnen kom igår, å fyfan va nervös jag va. Jag hade på känn att något skulle va fel, och japp det va det! De va fel färg på fanskapet. Jag blev sååå less. Den jag beställde skulle vara vit-beige och svart, denhär var champange-guld-beige och svart. Rätt så snygg färg insåg jag när solen lyste på den idag. Iaf så skrev jag till stället jag köpte den på igår och berättade att de blev fel färg. Fick svar idag och dom ville inte skicka nån ny vagn och krångla så ist ska dom skicka nya tyger i rätt färg så jag kan byta ut dom. Det låter ju kanon, bara dom inte glömmer att skicka nått nurå. Det va inge krångligt heller att byta tyg, superenkelt. Om vi har tur slipper vi skicka tillbaka tyget som är på vagnen nu, och då får ju vi två färger som vi kan växla emellan. Det skulle ju va perfekt! Hoppas hoppas :D För tänk om det andra tyget som ska skickas hit är mycket fulare färg än det som sitter på vagnen nu, då blir jag ju skitless om jag måste skicka tillbaka dethär, hah. Aja få se hur det går, ni hänger nog inte med endå ;P

Men en sak, vi har världens snyggaste vagn och jag är såååå nöjd. Den är perfekt! Perfekt storlek, bra stötdämpning vid alla 4 hjul, stora bra hjul, snygg design.. Ja det har inte kunna blivit bättre(om man bortser från färgen som blev fel då men det verkar ju ordna sig nu till de bättre). Jimmy är också nöjd, vet inte hur många gånger han sagt att vagnen är fin ;) Han har även gått omkring med den här hemma, lagt Vilda i den och vaggat henne, och sagt att han längtar tills bebisen kommer.

Nu längtar jag som faan till lillen, då ska vi ut och raca i snyggvagnen :P Bilbarnstol va ju också med, samt skötväska, parasoll, regnskydd, myggnät mm.. Åå jag är så glad att jag vågade beställa från tyskland ;P


.:Nypan:.







Sunshine



Solen skiner, underbart. Jag va i skolan igår, ska dit snart igen, måste göra mej klar nu. Igår efter skolan åkte jag och jimmy till valbo, letade skor och kläder. Jag hittade fan ingenting(förutom ett linne). Fanns inga skor eller stövlar heller, suck. Kommer ju inte i mina gamla stövlar, vaderna är too big! Iaf kollade vi efter skor i sandviken också, där hittade jag ett par på intersport, ett par nike. Dom va vita, lila och guld. Jag som aldrig mer skulle ha ett par vita skor, lila tycker jag inte så mkt om och jag hatar guld. Haha och dom blev det. Dom va ju iaf sköna, och typ dom enda jag kunde tänka mig. 800 spänn kostade dom, men de va 30% så det blev 560 kr. Hade tänkt att köpa nå billigare men som sagt jag hittade inga :(

Nej måste fixa mig innan jag ska dra. Ciao!

.:Nypan:.




RSS 2.0