Vecka 32


Hej och hå, då va man i vecka 32...



image



BEBISEN
Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

På grund av trängseln därinne, har du kanske märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt. Men så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds – ungefär 900 gram.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern.



DU
Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.


Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.




Jag mår kanon, bli lätt anfådd och varm.. Jävligt ont i ryggen har jag också till och från, dock inte i svanken utan mellan skulderbladen. Bebisen ligger snett i magen och trycker upp under revbenen på höger sida, därför blir hela jag sne och jag får ont i ryggen. Jag har inte riktigt vant mig med att ha en mage som står ut, jag går in i saker hela tiden med magen. Dörrhandtag, byråer, människor, hyllor... Magen är ju längre ut än ansiktet, och när man stressar fram tänker man inte på att magen står ut en bit, haha. Bebisen bökar på, ibland hela dagarna. I tisdags va vi hos barnmorskan, då sa hon att bebisen har vänt sig med huvudet neråt, fast den kan ju säkert fortfarande vända sig några gånger till om den vill innan förlossningen. Hjärtslagen låg på ca 155, de började på 140 sen steg dom. Dom blir ju oftast arg av grejjen man sätter på magen så då stiger pulsen på dom små rackarna :P




Kommentarer
Postat av: Nina, mamma till Hugo & tvillingarna Max & Vincent

Det står inte på förräns det är dags :) Spännande!

2011-03-19 @ 17:31:44
URL: http://ninawikizz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0